Jussi duger inte åt de italienska tofflorna

Jag har en deg på gång, inne på dag ett, och om allt går enligt planen ska projektet i morgon utmynna i runt ett dussin ciabattabröd.
bjoerling12Allt annat har lagts på is så länge.
Det är kring ciabattan livet nu kretsar.

Eller om det i plural heter ciabattorna. Ciabattarna låter oanständigt för en så pryd typ som jag, och ciabatta betyder när allt kommer omkring toffel.
En toffel, flera tofflor.
En ciabatta, flera ciabattor.
Nu blev min gamla svenskamagister stolt över mig.

Degen håller jag ett ständigt getöga på. Degar av italiensk härkomst är lynniga och självupptagna. Kan bli väldigt kinkiga om man inte ger dem den kärleksfulla omvårdnad en mamma ger sitt nyfödda barn.

images10För att hålla en italiensk deg vid gott lynne får man klappa den i den mjuka, släta baken. Jollra med den och vagga den till rofylld jäsning med hjälp av hemlandstoner – blodfulla arior ur Verdis La Traviata och Puccinis Turandot.

Visserligen är den ende som kan göra Alfredos och Calafs roller full rättvisa en grabb från Borlänge.
Men för tofflornas skull får man kompromissa och välja bort Jussi Björling för Pavarotti, en skäggig italiensk typ som vi söner av Jussi med musiken i blodet håller för en småhandlare i operabranschen.

***

images9

»Västerlänningens tragedi är att han inte kan sitta stilla i sitt eget rum
Lin Yutang; »The Importance of Living«

***

images-14Hanoi Rocks-frontarna Michael Monroe och Andy McCoy meddelade ju nyligen att bandet läggs ner vid nyår. En av de sista chanserna att se det finska rockbandet ges på Peace & Love X-mas festival 20 december i Borlänge.
Övrig uppställning på julgalan i Cozmos är Stefan Sundström kompad av Bongo Brains, Bullet, Mimikry, Prop Dylan, Goodlooking Trash, Little Marbles och 1000 man on the run.
Gratis inträde, men den som inte vill riskera att få stå med näsan tryckt mot en lapp på luckan kan förköpa sig förbi kön. Vinsten skänker arrangören Peace & Love oavkortat till Barncancerfonden och Världsnaturfonden. Mer info här.

***

»Jag är trött på bloggare och åsikter över huvud taget. Nu är varenda människa med en dator recensent«.
Rocky-pappan Martin Kellerman i senaste numret av Situation Sthlm.

***

thumb_5770_6759_150065Ola Bjurmans Fogerty Files låter allt mer som en kandidat till en post på listan över årets skivor, och det säger jag inte för att Blues-Ola är min vän. Jag säger det därför att jag nu i timmar har lyssnat på den nya cd:n i läge skarpt.
Halvar says: Köp den. Till dig själv. Och som julklapp till alla du tycker om. Det kan du göra här.

***

En morgon för nio år sedan vaknade jag och förstod hålet inom mig.

***

Snart är var man och kvinna spotifyerad. Nu går också Bredbandsbolaget  i Halvars huvudsakers musikkulturella fotspår. I dag började man dela ut 500 000 inbjudningar till musiktjänsten till sina kunder.

***

Vore ju hyckleri att säga annat än att man vill ha så många läsare som möjligt. Själv orkar jag dock inte med den där hysteriska länkningen en del sysslar med för att fiska läsare från jättebloggarna. Hittar läsare hit så hittar de hit. Och hittar de inte hit så får de hänga kvar där de hänger. Som jag ser på saken är det deras problem.

***

DVD-TIPSET
3:10 till Yuma ❘ James Mangold ❘ Russel Crowe, Christan Bale, Ben Foster
images-22Remake på Delmer Daves 40 år gamla filmatisering av Elmore Leonards klassiska pulpnovell. Med en självlysande Russel Crowe som den lömske diligensrånaren som av den ärlige bondlurken Christan Bale ska föras med 3:10-tåget till bödelns snara i Yuma-fängelset. Plussa på Elmore Leonard-dialog och vi pratar skarpaste  dvd-western på banan just nu.

***

Filosofen Lin Yutang må vara den visaste av kineser, men hemma hos mig har han inte hälsat på.

***

DAGENS BLOGGARE

1173955595Men till bloggar med läsvärde  länkar jag förstås gärna. För att andra också ska läsa dem. Som Café-skribenten Mats Weman. Skånepågens finfina syssla just nu är att sprida Bob Dylans evangelium.

***

Jag letar efter de unga soulrebellerna.

***

Nu du, Lin Yutang, nu slår jag mig ner i min läsfåtölj igen. Som hönan i sitt rede.

***

DAGENS LÅT

JUSSI BJÖRLING

NESSUN DORMA!

25 reaktioner till “Jussi duger inte åt de italienska tofflorna

 1. Ratso – tack för den. Sitter och skriver på en grej och behövde lite bra nattmusik. Och för en stund sen sökte jag på Dan Penn. Noll träffar. Men här har vi ju Dark End of the Street i alla fall.

 2. 20/12 lirar Sator på Bolanche, känns intressantare än Cozmoz. Missar dock båda tillställningarna på grund av radioinspelning i Växjö. Då ska jag passa på att sprida Bjurmans evangelium.

 3. Bjurmans är inköpt. Tack för hjälpen.

  »Västerlänningens tragedi är att han inte kan sitta stilla i sitt eget rum.«
  – Lin Yutang; »The Importance of Living«

  Håller med Österlänningen… på många sätt…

  Kram!

 4. Känsliga de där italienarna. I all hast lämnar jag en liten jullista som toppas av Jussi med världens bästa jullåt. Utan den är julen inte.

 5. Ah, detta passar väl egentligen inte under ett inlägg om Jussi, men nånstans måste jag lägga min andra lista.
  Pop handlar det om, kanske till och med powerpop. Gillar man Cars – och det gör ju bloggaren – borde det passa. Den som bara vill ha hårda tag ska dock akta sig. Här är det spinkiga gitarrer, snärtiga solon och vek stämsång som regerar (och jag hoppas det funkar att länka så här nu…)

 6. Per Georg, det känns som vi skolkade och hängde på samma skivaffär under gymnasiet. D.v.s det vimlar av gamla favoriter från lyssnarbåset på Skivpoolen i Falun.

 7. Kan inte hålla mig: dags för en ny lista. Får skjuta på det där med att sätta betyg på mina elever. Hur som helst en jullista, med ett budskap. Julen är inte bara glädje tyvärr.

 8. Well käre Herr Åska, du var ju en av mina lärare – utan att du visste om det. Den där lugubra nattresan till Göteborg 82 lärde mig mycket…
  Lysande jullåtar. The Emotions! Great.

 9. År det så att Per Georg befinner sej i fäderneslandet eller har han lyckats mecka in Spotify over there?
  Bra lista med ”tunna gitarrer”.
  Själv håller jag på med flera listor parallellt. Med titlarna Trumpetballads, Gitarr och efter att lyssnat på Markus Larsson i radions P3 om jullåtar, så har jag naturligtvis en sådan på gång.

  Tung månad det här. Ännu en julölsprovning igår och nu är förkylningen på gång.
  Longfellow Winter Ale från The Shipyard brewery tog hem det. Tänk att jänkarna gör så gott öl nu.
  Men nog finns det väl annat att prata med Halvar om i affärn!

 10. Nu får jag väl på käften (som vanligt), men Halvar sket sig på tummen då han avslutade ciabatta-språkavsnittet med att berömma sig själv.

  Svenskmagister kan det möjligtvis heta.

  Man talar franska, men är fransktalande.
  Man äter fr… (nej, nu blir det bara Ehrenmark av alltihop).

 11. Självironi, min vän. Just i det sammanhanget inbillade jag mig att ironi skulle fungera. Men sket mig på tummen. Igen. Som jag sagt förr: SKRIVEN ironi fungerar inte. Ingen ser att man blinkar.

 12. Tack, Egon för tipset.

  Spelar fortfarande deras Headquake från 1992 med glädje, och behöver definitivt en uppdaterad live-upplevelse av vad som hänt sedan dess.

  Micke är dessutom en skön typ.

 13. Åh, fan!

  Självironi, nu igen?
  Om det inte funkar, ska man väl överge projektet?

  Annars ser det bara ut som ett svagt försök att ursäkta ett felpass med att det var domarns som var i vägen fel.

  God Jul!
  i vart fall.

 14. Överge? Ja och nej. ”Ingen ser att man blinkar”, skrev jag. Fel av mig. Läsarundersökningar har visat att 30 procent uppfattar skriven ironi. Så jag envisas med att ibland småblinka åt dessa. Sen får man tugga i sig att 70 procent läser allting bokstavligt.

 15. Nu avslutar vi det här.

  Kom, så ger vi faan i debattenom
  betydelsen i konsten

  d:o (fast mer intressant, tack vare terssänkningen)

  Här har vi penslar och färg, det räcker till
  Och vi målar liksom som vi vill …

  Och vi går en stund på jorden
  Och vi går en stund på jorden

  Som alla borde få.
  Jag ber om tillgift för mitt halvironiska inlägg.

  Våren närmar sig city …

 16. Det t:et minns jag ur egen fatbur.

  Vikariet vi hade på högstadiet, som försökte rättfärdiga en urtråkig, bandad halvtimmes P1 med:

  ”… å sen skani skiva ett referat om repotaget i pogrammet om sitationen i Uganda, inom cituationstecken, dårå.”

Kommentarsfunktionen är stängd.