Stjärnorna kvittar det lika

I dag är den gamla floden inte riktigt lika surmulen som sist jag och Boxarn stövlade hit i regnet, och granarna är inte fullt så modfällda.
nils3 Över det raggiga berget finns närapå något blått, då den sol som länge varit på rymmen gör en del taffliga och bleka försök att slå upp maskor på gråstrumpehimlen.

Knaperhet råder dock varhelst man tittar. Dävet gulgrönt, murket musbrunt, skrynkligt rött i rönnarna inne bland de sorgsna, glesnade snåren med vissna ormbunkar, rallarrosor och vildhallon.
Noll komma noll dofter. För andra än hundar.

Det är en vinterdag. Eller om det är senhöst. Jag vet inte. Fast med det är det väl som Nils Ferlin sa:
Stjärnorna kvittar det lika.
Allt man med säkerhet kan säga är att det är en dag i andra halvan av november, och att det därmed lutar åt att man kommer överleva ännu en.

main_overview20080609

Jag är världens ende mobilvägrare, jag har ju telefonfobi. Men nu ger jag upp, nu skaffar jag en iPhone, för nu är Spotify på väg dit.

* * *

Johnny Thunders levererade ju häromdan en kommentar med Spotify-söktips. Jag gjorde som han sa, en genresökning, skrev in »soul« i sökrutan. Huh – 19312 låtar, 447 artister, 922 album. Jag lyssnar just nu på en av låtarna som finns där, »Foundations« med unga irländskan Kate Nash. Stunsig soulpop med handklapp. Från förra årets album Made of Bricks.

* * *

Vilka tror dom att de är − gå och slå sönder en alldeles perfekt gitarr.
– John Hiatt, fri översättning

NY BOK
SYLVIA BEACHShakespeare and Company ❘ Ellerströms förlag
370Det var i den legendariska bokhandeln Shakespeare and Company i Paris som Ernest Hemingway på 1920-talet, som ung författare in spe, köpte och lånade sina böcker. Boklådan — specialiserad på att ge ut och sälja anglosaxisk modernistisk litteratur — låg på 12 Rue L’Odeon och drevs av amerikanskan Sylvia Beach. Några andra som också hängde där så gott som dagligen var Gertrude Stein, Alice B Toklas, Scott Fitzgerald, Djuna Barns och James Joyce.
Sylvia Beach klassiska skildring av sin bokhandel och värmestuga för mellankrigstidens kulturella celebriteter utkommer nu i nyöversättning av Erik Andersson. Jag har inte hunnit läsa just den, men väl Harriet Alfons översättning, som gavs ut 1980 på bokförlaget Eva Bonniers. Bedårande och lustfylld läsning.

* * *

Melodierna, det är melodierna på Lundells Omaha som inte får fäste i mig.

images4

»Max två passningar, grabbar, högst tre.«
Christer Abrahamsson

images-12Tidningen Life startar ett samarbete med Google. Tidningens bilder, från 1750-talet till idag, kommer att bli tillgängliga på Google, skriver The Guardian. Life har en av världens största fotosamlingar. Avtalet med Google kommer att göra bilderna sökbara. Sammanlagt handlar det om 10 miljoner bilder, varav 97 procent inte har visats tidigare.

* * *

Men en sån som jag gillar förstås att en som Lundell skriver och sjunger om »Spike«, hans gamla trogna hund som är i himlen nu.

6a00d8341cd98d53ef010535f9434b970b1

Interiörbild från Shakespeare and Company, bokhandeln i den nya boken vi nyss pratade om. Den skarpögde bloggläsaren skymtar Papa Hemingway i skuggorna.

* * *

Ända sedan jag var liten har jag varit av den åsikten att det som utspelas i böckernas, musikens och filmens värld är av samma vikt som det som händer i det verkliga livet.

23 reaktioner till “Stjärnorna kvittar det lika

 1. Du är i en fantastisk form. Det är underbart att varje sen kväll, när jag ramlat hem från de redaktionsövningar jag har ägnat mig åt de senaste veckorna, se fram emot och få läsa dessa inlägg.

  Det var mest det jag tänkte säga.

 2. Får väl försöka göra dig lite avundsjuk och säga att jag var i den där gamla bokaffären häromåret. Den fungerar fortfarande som värmestuga, när vi ramlade in fram emot elva (då de öppnade) var det någon, en trappa upp, som precis steg upp.
  Nu försöker jag desperat komma ihåg vad jag köpte, men det spelar kanske mindre roll. Genuint var det i alla fall, och ett härligt läge, precis vid floden, Rive Gauche, så klart.

 3. Den där bokhandeln är fantastisk. Jag hänger där sa fort jag kommer at, och det är den enda attraktion jag finner det värt att visa turister som kommer hit. Bokhandeln ska ha bonus för att det pa övervaningen finns en övernattningsplats för förbipasserande, medellösa poeter, samt att den även inhyser tidernas mest välmaende svarta katt.

 4. Halvar.Återigen ett boktips (på en, denna gången, bortglömd bok) stort tack.

  Jag hittade (och har beställt) den gamla översättningen hos ett av nätantikvariaten.
  :-)

 5. Nina ovan hinner precis säga det jag tänkt säga. Egendomligt. Vi fastnar för samma saker att kommentera. Den här nya översättningen av Sylvia Beachs klassiska skildring … är den ute i affärerna ännu? Här öööser regnet ner och jag är också glad att halva mörka blöta november är över.

 6. Conny Thunders skulle det vara. Det är den gode Halvar som sitter och sover vid tangenterna.
  Halvar, det låter bra med Spotify i mobilen. Men det kräver en uppkoppling som i dagsläget som är väldigt dyr och dessutom bra täckning. Men i framtiden så kommer det nog i var mans hand.
  Dagens Spotifytips: Andre Williams skramlig Rock´n Roll.

 7. Oskar – fin kvällsvana du har etablerat. Tack.

  Weman – jag tror du köpte De tre musketörerna, och jag är väldigt avis.

  Jonas – är det någon släkting till Sylvia Beach som driver boklådan?

  Nina – grattis, den lär det väl inte vimla av på antivariaten.

  Skatan – jo, finns inga uppgifter om första recdag så jag tror att den är ute på banan.

  Robert och CONNY Thunders – hihi, den felskrivningen var så bra att jag låter den stå kvar. Till nytillkomna tittares förundran.

 8. Förresten Johnny… Conny menar jag – det är ju just uppkopplingen och täckningen som Spotify och Apple just nu i hemlighet jobbar med att lösa. Klicka på länken i inlägget så får du se.

 9. ”det som utspelas i böckernas, musikens och filmens värld är av samma vikt som det som händer i det verkliga livet.”

  Vi är några stycken som skulle vilja påstå att det kanske till och med är viktigare!

  ;-)

 10. Nä ska du verkligen ge upp och skaffa mobil? Själv fortsätter jag att vägra till omgivningens förargelse.Livsfarliga grejer!

 11. Halvar.Tackar, faktum är att jag hittade en tio femton stycken?
  Helt klart en angenäm omväxling, normalt sett letar jag efter sådant som det finns max en av, om jag har tur…

  Håller förresten med både dig och Smyg.

 12. Skatan.Ja, vi tycks göra det. :-)

  Skulle du inte hitta nyöversättningen, så fanns det en hel del ex på nätantikvariaten.

  ”Martling”, är den som har samlat flest antikvariat på sin sida, en del av dem med riktigt bra sökfunktioner.

  Livsfarligt för etablerade bokmalar!

 13. Tom Petty skrev och sjöng även han om en ”Spike” på Southern Accents vill jag minnas.
  För övrigt missades Steve Forbert i Uppsala igår på grund av DJ-jobb på Konsertbaren, 100 meter ifrån Katalin där han spelade. Detta kompenserades genom att på hög volym spela S.F:s gamla dänga ”He’s gotta live up to his shoes”.

 14. Såg Forbert igår! De var strålande, För min egen del så var det bara kul att se han live. Han är en liten husgud för mig. Nu börjar det bli dags för lunch.

 15. Skaffar du mobil, då slänger jag min!

  Till saken (innan jag blommar ut i oväsentligheter):

  Nr. 1
  Nils Einar är fortfarande oöverträffad i koncentratskriveri.

  Tillåt mig en filosofiövning.

  Över 900 varslas i Sandviken!
  Stjärnorna kvittar det lika.
  Idolerna likaså.

  Nr. 2
  Fan, texterna flyter som förr – Grattis!

  Sitter f. n. på krogen och läser dig per mobilt för första gången. Går hyfsat, om man bara vänjer sig vid var åäö och nuffrorna sitter.

  Radiosändartermometern utanför fönstret visar 3 °C lägre än vid middagen, och GPS:en påstår att jag/den sitter på Kahnsgatan. För mycket armeringsjärn i kåken, kanske – dålig mottagning har blivit ett begrepp i klassen över ”fett”.

  Vill de ha avdankade svenskar nere i Australien ännu? Sist jag hörde nåt, skulle de betala biljetten och ge en en 250 cc crosshoj som arbetsredskap. Fast, tio timmar om dan och 28 grader i skuggan som boskapsskötare?

  Vintern nalkas smygande, vår värld går ännu en kris till mötes. Och jag saknar dig.

  Tack för senast.

  Kenneth granngårds

 16. Nisse Ferlin, hm. Snart får vi nog en text om att Halvar känner sig mager om bena. Utan ölkalorier och med all lubbning är han nog det – tillika om armar och hals.

 17. Försökte nyss i antipiratanda köpa en Ola-skiva via hans ”distributör”, men det kan ha skitit sig.

  Först måste man ange telefonnummer, inkomst, e-postadress och ramnummer på cykeln (som blev stulen ifjol).

  Sen blinkar det till och ingen jävel vet om beställnngen gått fram eller hamnat i det berömda svarta hål vi kallar nätets baksida.

  Det där kan de inte.

 18. Berger och Blomman – här hemma hos mig missar man inte bara Forbert, här missar man allt, hit kommer ingenting.

  Kenneth – fyndig filosofiövning. Krogen gör ju en sprituell. Så även med Nils Einar. Han kunde till och med stå på händer i den miljön. Kan inte du.

  Ola läser nog det här och ser till att en ”Fogerty Files” levereras.

  Bogey – betänk att marken länge nu har varit täckt av ett för lubbaren lömskt istäcke. Icke bärsdrickare kvittar det dock mer eller mindre lika. Tror jag. Har slutat väga mig.

 19. Lilla Blå var ju med här också, ser jag.
  Hej, Lilla Blå, det var länge sen. Snällt av dig, att blogga så snällt om mig. Tack det samma.

Kommentarsfunktionen är stängd.