Jag och apparater och Scarlett Johansson

När vi ska se en film, jag ligger ju lägst i näringskedjan, jag får aldrig välja vad vi ska se, så jag har gjort Macbooken till min hemmabio.
scarlett-johansson-03 Det ställer till problem de kvällar och sena nätter jag får ha teven för mig själv. Det händer så sällan att jag minst är från Barcelona vid kontrollspakarna till den nya dvd-spelaren.
Innan de går och lägger sig får kvinnor och barn hjälpa mig få igång filmerna.

Ända tills jag en kväll sa att jag kan själv nu och stoppade i »A Love Song for Bobby Long« med John Travolta och Scarlett Johansson. Bara musiken i den filmen — med den vackra titelsången och andra spår från Grayson Capps finfina album If You Knew My Mind — bara soundtracket gör den till en omistlig film. Jag har sett den en gång till sen den kvällen. Och nej, det beror inte e n b a r t på Scarlett Johansson …
Så inte undra på att jag första gången efter en stund svor högt.
mv5bmza1mjgzmzc5ml5bml5banbnxkftztywodk4njy2_v1_cr600364364_ss90_1 »Fan också, nu har dom skickat en dvd-film som är textad på norska.«
A kom. A tittade. A sa:
»Amenherreguuud, fattar du inte ens att du själv måste välja språk.«

mv5bmtg5njy1mzk4nf5bml5banbnxkftztywmda5njy2_v1_cr600364364_ss100_mv5bmtk4ndq5nzcwnl5bml5banbnxkftztcwotcwndkymq_v1_ss100_I Macbooken behöver jag inte kunna det där, där har jag svenska som språk förinställt i filmvisningsmojängen. Så här satt jag framför platt-tv:n och tvingades dra till med en nödlögn. Eller hur?
»Det var ett skämt«, sa jag, »tror du att jag är helt dum i huvudet?«
Istället för att ge ett rakt svar, valde kvinnan den diplomatiska taktiken att byta samtalsämne.

* * *
»Man kan inte tala om havet med en brunnsgroda. Den har för snäva horisonter
Chuang-tse

images3

Fyra man inte vill möta i en mörk gränd:
Professor Moriarty
Den Döve
Poeten
Hannibal Lecter

DAGENS LÄSARMEJL
Hei
Jeg fant din blogg via Lennart Perssons nye hjemmeside. Leste noen av tekstene du har liggende ute på bloggen og vil gjerne kjøpe din bok. Hvordan gjør jeg det?

Hilsen
Hans Erik (i Norge)

NY CD
full_5770_6759_1500652Nu kan ni lyssna på smakprov från min vän Ola Bjurmans nya cd-album Fogerty Files, proddad och arrad av gitarristen Peter O Ekberg. Det handlar om personliga tolkningar av John Fogertys sånger. Lyssna bara på den släpiga tolkningen av min personliga favorit-Creedence »Almost Saturday Night« och ni kommer att förstå varför jag kallar den sångaren för Blues-Ola. Här är skivan som kommer att bli hans stora genombrott. Read my lips.

* * *

Monty Python-humorn, jag är svag för den, så jag kan inte låta bli att norpa det här från the real mymlans blogg.

* * *

Nu har alltså Halvars huvudsaker två läsare i Norge. Stort.

* * *

c259dafb-5ebf-497f-9c44-84831930f3fdNja, jag vet inte längre. Den är nog inte så bra som jag i upphetsningen över en ny Ulf Lundell lurade mig att tycka. Omlyssning i dag fick mig att ta bort Omaha från Huvudsaker just nu. Åtminstone tillfälligt.

* * *

Den här stumpen behöver ni inte bry er om, det är bara ett test för att se om Halvars huvudsaker dyker upp på en karta över bloggar här hos mig i Borlänge.

DAGENS CITAT
images1 »Om man drömmer om att bli författare har man garanterat dunkla, sliskiga tankar om att bli en riktigt berömd författare — tro inte på folk som påstår något annat.«
Nick Hornby
, »31 Songs«

* * *
Om det nu är så att kärleken är blind, varför tas det då på sexiga underkläder?

* * *

I lurarna just nu är det »Jesus, Etc.« med Wilco. När jag en gång droppade den i en tidningskrönika strök redigeraren Etc. Man har haft sina krig med klåfingriga redigerare.

images-11

Det var snöiga vintrar på den tiden och CCCP hade Fetisov och Kasatonov som backar bakom Krutov, Larionov och Makarov.

* * *

Skriva är den ensammes sätt att umgås.

KÄKDROPPET

images2

På Expo Köp — de hade färdig julskinka i skivor. Hemma — det fanns Vikabröd, skånsk senap och kall mjölk.

* * *

Djupt känt tack för alla era bokbeställningar. Chockskadad hoppas jag hämta mig så pass att jag hinner börja leverera under helgen.

* * *
Något gjorde att mitt glas öl på puben sällan räckte lika länge som andras.

12 reaktioner till “Jag och apparater och Scarlett Johansson

 1. Det där var dagens käksmäll ”skriva är den ensammes sätt att umgås”.

  Den fick mig att backa ifrån datorn en stund, i mållöst grubbel.

  Tusan också, du har rätt!

 2. ”Skriva är den ensammes sätt att umgås.”

  ”Orden som befriar” (M Cardinal)

  …är det… jag håller med dig. Och jag mår sannerligen inte bra när jag inte kan umgås.
  Kram!

 3. Mary Gauthier tack för tipset. Man har samlat skivor i 30 år och ändå hittar man nytt varje dag. Scarlett ja, hennes cd från i somras visar att hon definitivt har en backup karrär.

 4. Nina – äh, skriva är väl ett finfint sätt att umgås på. Man slipper raka sig och klä upp sig och träffa en massa folk och sitta där och vara trevlig och ha sig och ingen säger emot en.

  Skatan – så det är hon som ska ha kredd för den sägningen? Jag som trodde jag kom på det själv.

  Conny Thunders – skojigt (om det nu är rätt ord när det gäller henne …) att du gillade Gauthier. Och jag har samlat skivor sen jag köpte singeln She Loves You 1963 och har hur mycket som helst kvar att upptäcka.
  Så nu ska jag lobba för att de reser en staty över den som uppfann Spotify.

 5. Tack för tipset om Ola Bjurman, har redan lagt in en beställning. Misstänker att han är Pers storebror, men han sjunger minsann som om han vore hans lillebror. Spänstigt, personligt, med hjärtat i handen. Köp, säger jag.

 6. Bjurman har verkligen lyckats adoptera Fogertys på nya plattan.
  Tills Fogerty files dimper ner i lådan ska jag fortsätta häpna över att jag missaat The Guild tills nu. Helt suveränt band.

 7. Lennart P och Egon – ja, finns det nån rättvisa bör storebror Bjurman få det genombrott han förtjänar nu.

  Yvve – redan om fem sex veckor, framåt mellandagarna, är nog varenda en beredd att hålla med dig.

  Åke M – det är jag som ska tacka er. Måste ju vara mun till mun-metoden som gör att man aldrig är så ensam som man tror här.

 8. Jo, Lennart. Det är storebror som triumferar. Jag tycker också det är en alldeles briljant skiva – och är mäkta stolt.

 9. Betyder inte det – i översättning – att den gode Halvar traskar runt som en orakad slusk, när han bestämmer sig för att bedriva sitt skrivande på lokal?

  Förresten, vadå ”ingen som säger emot”?

  Jag ber om att få påminna om Sir Philip Gibbs ; ”de allra flesta gångerna blev jag rasande på mina huvudrollsinnehavare, som bestämt nekade att göra som jag ville, utan envist gick sina egna vägar.
  Tills jag tillslut avskydde dem allihop och jagade dem i en för tidig grav, bara för att slippa dem”.
  ;-)

Kommentarsfunktionen är stängd.